Jeg har ikke tenkt på det tidligere, men jeg er egentlig ganske god på å lese bøker skrevet av kvinner, og denne sommeren har tydeligvis ikke vært noe unntak: alle de fem bøkene jeg har lest denne sesongen er skrevet av kvinner. Nice. 

Lesemålet mitt i år er 30 bøker, men jeg ligger langt bak. Laaangt bak. Derimot har jeg klart å lese ganske mye i sommer. Sommeren er virkelig den beste tiden å lese på; alle de late dagene på stranda, alle de varme hetebølgsdagene som innebærer husarrest. Og enda er jeg ikke helt ferdig; om én uke stikker jeg til Portugal i ti dager med to venninner. Innafor.

De siste månedene har jeg lest en del godt og blandet. Behind Closed Doors kjøpte jeg litt på måfå i Kindle-appen da den var på tilbud, Conversations With Friends plukket jeg med meg tilfeldigvis fra bokhandelen på vei til flyplassen, og Bienes historie fikk jeg tilsendt fra forlaget etter å ha satt ord på skepsisen min foran feil person. Men er det ikke ofte da leseropplevelsene blir litt mer interessante?

Uansett, her er de fem bøkene jeg har lest (så langt) i sommer. Del gjerne hvilke du har lest – jeg er alltid på utkikk etter noen flere tilfeldige bøker å oppdage!

Behind Closed Doors

Behind Closed Doors - B. A. Paris (enkelst)
[lightgrey_box] Forfatter: B. A. Paris
Versjon: Kindle-ebok
Utgitt: 2016
Land: England
Stjerner: ★★★☆☆[/lightgrey_box]

Jack og Grace har et tilsynelatende perfekt liv, men bak lukkede dører er ikke alt som det virker.

Haha, bare beskrivelsen av boka er jo sykt klisjé, men jeg likte konseptet godt, selv om historien noen ganger vippet litt vel over på det sykt urealistiske. Men er det ikke det som er litt moro, kanskje?

Noen ganger syntes jeg forfatteren tok noen litt for lettvinte veier ut av vanskelige situasjoner, som gjør at jeg ikke klarte å ta valgene til hovedkarakteren helt seriøst. Skulle gjerne likt å lære mer om bakgrunnen til “the bad guy” også, og hva slags motivasjon som ligger bak visse valg. Er likevel spent på forfatterens videre arbeid, og håper at hun våger å gjøre ting litt mer komplisert for seg selv.

Bienes historie

Boken er sponset av forlaget (Aschehoug).

Bienes historie - Maja Lunde (enkelst)
[lightgrey_box] Forfatter: Maja Lunde
Versjon: Pocket
Utgitt: 2015
Land: Norge
Stjerner: ★★★★☆[/lightgrey_box]

Jeg var skeptisk til denne. Kjempeskeptisk, faktisk. Hvor spennende kan det være å lese om bier, liksom? (Nei, jeg er absolutt ikke så miljøbevisst som jeg burde være. Skammer meg.) Så da den falt ned i postkassa, gave fra forlaget, kunne jeg ikke annet enn å gi den en sjanse. Den har jo ligget på topplistene i opptil flere land – lenge – og flere land kan jo ikke ta feil?! Dessuten har jeg ofte sagt at jeg må lese flere bøker skrevet av norske forfattere, så jeg kunne liksom ikke si nei.

Gjennom fortellingene om William, George og Tao får vi innblikk i tre historier om bier, og menneskenes forhold til dem. Resultatet er en helt spesiell roman – en usedvanlig vellykket kombinasjon av det underholdende, det litterære og det viktige.

Forlagets beskrivelse.

Maja Lunde har et fantastisk språk som drar deg med inn i karakterenes tanker og bekymringer, historien er interessant og ikke minst viktig, men… jeg må innrømme at jeg savnet en slags topp, en høydare. Selv om det var veldig gøy da jeg begynte å se sammenhengene mellom de tre historiene.

Dessuten lærte jeg jo veldig mye, om biene og miljøet og hva som faktisk kan bli konsekvensen av alt det her vi menneskene driver med. Hva er det vi driver med? Stakkars biene, stakkars verden.

Conversations With Friends

Conversations With Friends - Sally Roony (enkelst)
[lightgrey_box] Forfatter: Sally Rooney
Versjon: Pocket
Utgitt: 2017
Land: Irland
Stjerner: ★★★★☆[/lightgrey_box]

Dette er en sånn bok jeg skulle ønske jeg kunne skrive selv. Jeg elsker Rooneys språk, måten hun beskriver karakterene på, måten hun får meg til å ikke like dem. For det var kanskje det eneste negative med historien, at jeg ikke likte hverken hovedpersonen eller de rundt. Men på et vis tror jeg det var hele poenget.

“Frances, Bobbi, Nick and Melissa ask each other endless questions. As their relationships unfold, in person and online, they discuss sex and friendship, art and literature, politics and gender, and, of course, one another. Twenty-one-year-old Frances is at the heart of it all, bringing us this tale of a complex ménage-à-quatre and her affair with Nick, an older married man.”

Sally Rooney er irsk, og handlingen i boken er satt til Dublin. Det at jeg selv har bodd og studert i Dublin gjorde noe med hele stemningen, og selv om mesteparten av boka ble slukt på en solseng på Kreta i Hellas, kjente jeg nesten de regntunge dagene på kroppen der jeg lå. En god følelse, altså.

Bringing Up Bébé

Bringing Up Bébé - Pamela Druckerman (enkelst)
[lightgrey_box] Forfatter: Pamela Druckerman
Versjon: Audible, lydbok
Utgitt: 2012
Land: USA/Frankrike
Stjerner: ★★★★☆[/lightgrey_box]

Bringing Up Bébé er en slags selvhjelpsbok for mødre. Forfatteren, amerikanske Pamela Druckerman, gifter seg med en britisk mann og flytter til Paris. Når hun får barn, legger hun merke til store forskjeller mellom amerikanske og franske foreldre – ikke minst barna. De franske barna virker så mye roligere, mer tilfredse, mer stille. Pamela bestemmer seg for å finne ut hva det er franske foreldre gjør så mye bedre.

Jeg kjøpte boka på Audible litt ved en tilfeldighet, da jeg hadde to credits igjen da jeg skulle si opp abonnementet (og av en eller annen grunn mister du disse om du ikke bruker de før du sier opp), så jeg måtte kjøpe to bøker. Siden jeg nylig hadde funnet ut at jeg skulle bli mamma virket denne som et godt valg.

Selv om forfatteren selv føles som en noe hysterisk amerikansk mamma, virker hun bevisst på det selv. Det er mye i boka som kanskje virker åpenlyst for mange, men den ga i hvert fall meg noen aha-øyeblikk, og jeg er ganske sikker på at jeg kommer til å høre gjennom den igjen når min egen baby er i live. Her er det mange gode tips og triks som muligens vil gjøre hverdagen en smule enklere – forhåpentligvis.

Sharp Objects

Sharp Objects - Gillian Flynn (enkelst)
[lightgrey_box] Forfatter: Gillian Flynn
Versjon: Kindle-ebok
Utgitt: 2006
Land: USA
Stjerner: ★★★★☆[/lightgrey_box]

Jeg startet å lese denne på grunn av den nye HBO-serien som har kommet, basert på boka. Siden jeg elsket boka Gone, Girl (og filmen), fant jeg ut at jeg like gjerne kunne lese Sharp Objects også, før jeg begynte på TV-serien.

Gillian Flynn er jo en mester i å skrive om kvinner som er vanskelige å like, og denne boka er ikke noe unntak. Journalisten Camille drar tilbake til hjembyen sin for å skrive om en kriminalsak der to unge jenter er blitt drept. Så viser det seg at hele saken er litt nærmere henne selv og familien enn hun hadde sett for seg, og så blir det mørkere og mørkere derfra.

Selv om jeg ikke helt klarte å sette meg inn i karakterene og reaksjonsmønstrene deres, syntes jeg boka var ganske spennende. Med mer enn nok av twists and turns er dette absolutt en såkalt “page turner”, så ja, spør du meg om du bør lese den, så er svaret mitt: Sure, why not.

Har du sett Sharp Objects? Eller lest noe annet bra i sommer?

Tobbilde av Christin Hume.